Aktuality

Velikonoční farmářské trhy 2014

Sobotní ráno se probudilo z oranžového kanafasu a přímo vybízelo přivítat nový den ranní procházkou po starém městě. Za zvuku kostelních zvonů mě nohy nesly přímo na náměstí. Tam mezi stromy visel velký hnědý poutač s velikonoční výzdobou, který zval na tradiční farmářský trh. Z velkých dřevěných vrat žluté radnice se linuly pohodové tóny živé hudby, neodolala jsem a zamířila na radniční jarmareční dvorek.

Hned mě přivítal příjemný postarší pán u svého stánku s bylinkovými sazenicemi mateřídoušky, dobromyslu, máty, levandule, tymiánu, rozmarýnu, pažitky, petržele a dalšími, prostě úplný bylinkový ráj. Něco pro mou duši, chuť i oko. Naproti se vypínaly k prosluněné obloze mladé ovocné stromky k výsadbě.

Týnští Skauti nabízeli své vlastní ručně vyrobené výtvory od šperků, přes plátěné tašky, po oblečení. Pak následoval stánek s kořením, vedle stylově nechyběl stánek s čajem velejemným a bylinkovým. Zelinář měl spoustu zeleniny, vypadala výborně. Truhlář nestíhal donášet své dřevěné mini vozíčky a trakaře, zajíce, truhlíky na květiny a mini větrné mlýny z auta, jak šly na odbyt.

Návštěvníci si mohli koupit nějaký výrobek z široké nabídky točené keramiky z Netěchovic, nebo koláčky, šperky a kameny, včelí med a svíčky z včelího vosku, háčkované a pletené „šikézní“ čepice pro holky i kluky, košíky plné velikonoc, kraslice, pomlázky a další velikonoční dekorace.  Studenti SOŠ a SOU Hněvkovice obsadili jeden stánek s velikonočními balíčky pro mlsné jazýčky, hned vedle sousedilo Občanské sdružení Kočky nejen s pletenými kočkami. Kdo měl chuť, mohl se podívat „naživo“, jak se zdobí kraslice.

Na trzích se premiérově prodávala i živá zvířata. Tři malí živí beránci v ohradě měli své fanoušky především mezi těmi nejmenšími návštěvníky. Pro děti byla také připravena tvořivá dílnička, kde si mohly obarvit a nazdobit vajíčko nebo vyrobit papírovou slepičku. Vařila se káva, čaj a možná i něco účinnějšího na zahřátí. A když už slunce začalo hřát, mohli si návštěvníci svlažit hrdlo pivem či limonádou. Všeobecnou pohodu melodicky podtrhovaly trampské písničky v podání místní kapely Vandrband, které si s chutí zazpívala i řada posluchačů.

Jednou z událostí bylo také slavnostní otevření Zámeckého zahradnictví, které nabízí široký sortiment od semínek a sazenic, přes hrnkové květiny či okrasné a ovocné dřeviny, až po kompost, substráty či mulče. Pro návštěvníky nově otevřeného zahradnictví bylo připraveno i milé uvítaní v podobě popcornu zdarma.

Na každém kroku jsem potkávala spoustu lidiček, kočárků a kol, dokonce i pár psů. Přijeli se podívat i návštěvníci např. ze sousední Bechyně, Žimutic, Březnice a Hartmanic.